Ugrás a fő tartalomra

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró.

De ami fontos, hogy nem múlik.

Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi...

Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem.

Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle.

Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben.

A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe nagyon szépen illeszkedik.

Amúgy így fog kinézni, ha megcsináljátok:


Ugye milyen szép? Hát még milyen finom is volt ! No de mit sem ér a tortakép recept nélkül, szóval cyka blyat rush konyha:

Ír kávétorta

Érdemes a piskótkával kezdeni, amihez az alábbi előkészítés szükséges:


Sokan gondolom ki tudják találni miben mi van, de azért felsorolom, fentről lefelé, balról jobbra sorrendben: 
  • 6 tojás sárgája
  • 6 tojás fehérje
  • 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál instant kávépor és egy fél evőkanál kakaópor keveréke
  • 5 evőkanál cukor, és egy evőkanál vaníliáscukor
Ebből úgy lehet nagyon szépséges tésztamasszát alkotni, hogy felverjük a fehérjéket alapossan igényessen, aztán szép lassan beleadagoljuk a cukrot és a tojássárgákat még a habverő kevergetése mellett, majd a végén a lisztes-kávés-kakaós keveréket is apránként beleforgatjuk, ezt már egy fakanál vagy egyéb kézieszköz segítségével.

Ezt beleöntjük egy sütőpapírozott aljú, vajazott oldalú tortasütésre specializált fémdarabba, és elegyengetjük:


180 fokos sütőbe betoljuk, és addig sütjük, amíg jó nem lesz (kb 20-30 perc, tűpróba hasznos).

Amíg hőkezelődik a tészta, addig elkészítjük a krémet.

Első (opcionális) lépésként vegyünk fél liter laktózmentes tejszínt, szenvedjünk vele 20 percet, realizáljuk, hogy ebből a büdös életben nem lesz kemény hab, majd menjünk el boltba inkább rendes tejszínért vagy cukrászhabért. 

A már "működőképes" fél liter tejszínt (vagyamivan) verjük kemény habbá, ha nem cukrozott, akkor adjunk hozzá azt is, ha szeretnénk (én például nem szerettem volna, de csak cukrozott volt). 

Keverjünk össze 2-3 cl langyos vízzel 2-3 teáskanál instant kávét, egy csomag habfixálót, és egy fél deci whiskyt.



Ja igen, a whisky. Lehet igazából bármilyet használni, de ha sütésről van szó, szerintem érvényes a régi magyar mondás, miszerint bourbon az igazság, szóval én azt raktam mindenbe (a scotch íze kicsit aggresszívebb).

A habot körülbelül egyharmadát szedjük ki egy másik edénybe, és a maradék kétharmadot keverjük el a folyékony káros szenvedélyekkel:


Eddigre valószínű, hogy elkészül a piskóta is, amit szépen vágjunk ketté. Amúgy ha felpúposodik a teteje, akkor érdemes úgy összerakni a dolgokat, hogy a felső fele kerüljön alulra, így a krémmel ki tudjuk tölteni az egyenetlenségeket


Viszont mielőtt még elhelyeznénk a habkészítményt, fogjuk a kis szeszesitalunkat, és locsoljuk meg vele mindkét tésztafelet. Ízlés szerinti a mennyiség, de azért nem ajánlatos nagyon szétáztatni mindent.

Ezután jön a kávés hab:


Erre rá a másik piskóta, majd rövid hűtés után a félretett natúr habbal borítsuk be a torta külső tartományait, és díszítsük ízlés szerint.

Felszeletelve még menőbben néz ki amúgy:


Jó étvágyat hozzá, és természetesen a whiskyt kihagya is egy nagyon fincsa kávétortát kapunk ^^

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány