Ami késik az MÁV vagy 3-as metró.
De ami fontos, hogy nem múlik.
Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi...
Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem.
Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle.
Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben.
A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe nagyon szépen illeszkedik.
Amúgy így fog kinézni, ha megcsináljátok:
Ugye milyen szép? Hát még milyen finom is volt ! No de mit sem ér a tortakép recept nélkül, szóval cyka blyat rush konyha:
De ami fontos, hogy nem múlik.
Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi...
Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem.
Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle.
Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben.
A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe nagyon szépen illeszkedik.
Amúgy így fog kinézni, ha megcsináljátok:
Ugye milyen szép? Hát még milyen finom is volt ! No de mit sem ér a tortakép recept nélkül, szóval cyka blyat rush konyha:
Ír kávétorta
Érdemes a piskótkával kezdeni, amihez az alábbi előkészítés szükséges:
Sokan gondolom ki tudják találni miben mi van, de azért felsorolom, fentről lefelé, balról jobbra sorrendben:
- 6 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál instant kávépor és egy fél evőkanál kakaópor keveréke
- 5 evőkanál cukor, és egy evőkanál vaníliáscukor
Ebből úgy lehet nagyon szépséges tésztamasszát alkotni, hogy felverjük a fehérjéket alapossan igényessen, aztán szép lassan beleadagoljuk a cukrot és a tojássárgákat még a habverő kevergetése mellett, majd a végén a lisztes-kávés-kakaós keveréket is apránként beleforgatjuk, ezt már egy fakanál vagy egyéb kézieszköz segítségével.
Ezt beleöntjük egy sütőpapírozott aljú, vajazott oldalú tortasütésre specializált fémdarabba, és elegyengetjük:
180 fokos sütőbe betoljuk, és addig sütjük, amíg jó nem lesz (kb 20-30 perc, tűpróba hasznos).
Amíg hőkezelődik a tészta, addig elkészítjük a krémet.
Első (opcionális) lépésként vegyünk fél liter laktózmentes tejszínt, szenvedjünk vele 20 percet, realizáljuk, hogy ebből a büdös életben nem lesz kemény hab, majd menjünk el boltba inkább rendes tejszínért vagy cukrászhabért.
A már "működőképes" fél liter tejszínt (vagyamivan) verjük kemény habbá, ha nem cukrozott, akkor adjunk hozzá azt is, ha szeretnénk (én például nem szerettem volna, de csak cukrozott volt).
Keverjünk össze 2-3 cl langyos vízzel 2-3 teáskanál instant kávét, egy csomag habfixálót, és egy fél deci whiskyt.
Ja igen, a whisky. Lehet igazából bármilyet használni, de ha sütésről van szó, szerintem érvényes a régi magyar mondás, miszerint bourbon az igazság, szóval én azt raktam mindenbe (a scotch íze kicsit aggresszívebb).
A habot körülbelül egyharmadát szedjük ki egy másik edénybe, és a maradék kétharmadot keverjük el a folyékony káros szenvedélyekkel:
Eddigre valószínű, hogy elkészül a piskóta is, amit szépen vágjunk ketté. Amúgy ha felpúposodik a teteje, akkor érdemes úgy összerakni a dolgokat, hogy a felső fele kerüljön alulra, így a krémmel ki tudjuk tölteni az egyenetlenségeket
Viszont mielőtt még elhelyeznénk a habkészítményt, fogjuk a kis szeszesitalunkat, és locsoljuk meg vele mindkét tésztafelet. Ízlés szerinti a mennyiség, de azért nem ajánlatos nagyon szétáztatni mindent.
Ezután jön a kávés hab:
Erre rá a másik piskóta, majd rövid hűtés után a félretett natúr habbal borítsuk be a torta külső tartományait, és díszítsük ízlés szerint.
Felszeletelve még menőbben néz ki amúgy:
Jó étvágyat hozzá, és természetesen a whiskyt kihagya is egy nagyon fincsa kávétortát kapunk ^^
Megjegyzések
Megjegyzés küldése