"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni.
Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek.
Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok.
A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki :
Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyományos száraztésztával, az meglepődhet az amúgy mungóbab-keményítőből és vízből előállított tésztatermék viselkedésén.
Wokot elő, szemet hunyorít, sárkányt megetet, és kezdhetjük:
Pulyka-Pad Thai
Hozzávalók:
- fél kiló hús (nálam pulykacomb-filé de lehet csirke vagy amit akartok)
- kb 200-250 g üvegtészta
- egy közepes póréhagyma
- két nagyobb répa, a sárga fajtából
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 ek szezámolaj
- 2 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk gyömbérpor vagy reszelt gyömbér
- 1 tk méz
- 1 tk darált csípős paprika
- 2 ek keményítő
- 250 g gomba (laska jobb de csiperke volt a boltban)
Az előkészítés annyiból áll, hogy a répákat egy zöldséghámozóval ilyen szép kis szalagokra redukáljuk (mintha hámoznád csak ne a kukába, hanem egy tálba menjen), a húst felcsíkozzuk, a paprikát szintúgy, a póréhagymából meg ilyen kis szép "pálcikákat" készítünk, amit úgy tudunk elérni, hogy miután jó ujjnyi darabokra szedtük, hosszában feldaraboljuk. A gombát vékonyra felszeljük, a mézet,szójaszószt,szezámolajat,gyömbért,fokhagymát,erős pistát, egy kis borssal összekeverjük. A tésztát is megfőzzük (erről mindjárt írok részletesen), és egy ilyen munkára kész állapotunk lesz:
Naszóval...
A tészta :
Kezdem a könnyű részével, az pedig az, hogy forralunk egy jó adag vizet. A nehéz része igazából csak akkor következik be, ha olyan kiszerelésű tésztátok van mint nekem, ugyanis az üvegtészta egy csodás tulajdonsága, hogy köbö az a 200-250 gram lesz akkora mennyiség mint fél kiló spagetti.
Megvan, hogy a klasszik száraztészta milyen törékeny?
NA EZ NEM OLYAN!
Az üvegtészta száraz formáját leginkább egy drótéhoz tudnám hasonlítani, szóval kuuuurvanehéz szétszedni a böhöm fél kilós "gombolyagot"...
Inkább illusztrálom:
Szép mi? Ez már 5 perc izzadós szenvedés eredménye volt ... |
Ha sikerült szétszedni (nekem végül nagyon jól jött egy nagyobb olló), akkor amúgy csak annyi dolgunk van, hogy ráöntjük a forró vizet, és hagyjuk 3-4 percet ázni, majd leszűrjük, és leöblítjük egy kis hideg vízzel.
Na, hogy így túlestünk a traumán, álljunk neki a tényleges munkának:
Fogjuk kedvenc wokunkat (az én esetben bátyámét), egy pici olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk bele a húst, amit a keményítővel megszórva pirítsunk szépen meg. A keményítő amúgy egyrészt a szép piruláshoz kell, másrészt meg majd a zöldségek levét kicsit megfogja, és besűríti. Ha kellemes színezetű, dobjuk mellé a gombát valamint a paprikát, és hagyjuk kicsit levet ereszteni:
Ha nagyon sok víz jönne ki a dolgokból, nem kell megijedni, elfővi, meg hasznos a következő lépésnél, ami a répa és a póréhagyma hozzáadása:
Mint látható, az előbb említett növénykéknek kicsit össze kell esniük, hogy át tudjuk forgatni a cuccot, de ha picit levesebb a gombáshúsosparikás alap, akkor átgőzölődik annyira az egész, hogy 5 perc után már szépen kezelhető, 10 perc után meg ilyen:
Ha még ilyenkor is nagyon sok lenne a folyadék alul, csak rotyogtassuk kicsit, jót tesz neki, majd ha fertignek ítéljük, akkor rakjuk bele az üvegtésztát, és a fűszeres keveréket ráöntve, alaposan homogenizáljuk, pirítsuk kicsit meg:
Ezután már nincs más dolgunk, mint tálalni, ugyanis készen vagyunk, szóval ha propeller sebességgel darabolunk mint a babinéni, meg nem balfékeskedünk a tésztával, ez egy mocsok gyors kaja, ami még nagyon finom is ^^
Jó étvágyat,és kellemes mindent!
Is!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése