Ugrás a fő tartalomra

Csájníz gőzgömböc

Újra ázsiai jellegű, újra hízókúrás kaja!

De mielőtt nekifognék elmesélni, hogy hogyan kell a kínaiak töltött lángosát elkészíteni, mesélnék picit a konyhai kísérletezés és tanulás folyamatáról. Aki nem akarja végigolvasni, annak annyit mondok, hogy sokszor fel tudja magát baszni az ember ha azt várja, hogy minden úgy sikerül elsőre ahogy szeretné (ugord át a kövi bekezdést ha tényleg nem akarsz olvasni).

Tényleg érdekel? Kirááály. Szóval az elmúlt bő egy hétben látványosan nem írtam bejegyzést, aminek az volt az oka, hogy úgy döntöttem, kicsit nekiálltam fejleszteni önnön saját magamat, először házi tésztakészítésben. Természetesen sajátosan túlfokozott önbizalmamnak köszönhetően rögtön nekiálltam raviolit csinálni, aminek az lett a vége, hogy végtelen morcosan rágcsáltam el pár féligfőtt, főzés közben szétszakadt valamit, és aztán a bolognai szósz ízesítésű főzővízben elkészített saját tésztát vacsoráztuk (ami amúgy már nem volt olyan rossz).

Levonva a történet tanúlságát, ne várjátok a konyhában, hogy minden úgy sül el ahogy eltervezitek! Akik az interneten a szép videókban mindent elsőre tök faszán megcsinálnak azok vagy már jópár éve gyakorolnak, vagy csak annyiszor vették újra, hogy a végén jó lett.

Ne húzzátok fel magatokat, mert a dühötökben a falra fröcskölt paradicsomlé nem jön le könnyen.

Mindenesetre végre sikerült összeszednem a bátorságomat, hogy valami olyasmiről írjak, ami nem sikerült úgy ahogy szerettem volna, pedig ha belegondolok azért ez nem néz ki rosszul, és mellé még nagyon finom is:


Persze a hülye maximalizmusomnak ez nem elég, szóval még vagy ötször meg fogom csinálni amíg jó nem lesz, de addigis itten van a receptje no:

Kínai (jellegű) gőzgombóc:

Hozzája való dolgok :
A kávé nem kell bele, csak ott volt

  • 0,5 kg liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 tk cukor 
  • 0,5 kg darált hús
  • 2 szál zöldhagyma
  •  1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • ~20 dkg gomba
  • 2-3 répa 
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér reszelve(az én hüvelykujjamnyi)
  • 2 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • szójaszósz, bors, fahéj,szegfúszeg,
Először csinálunk egy standard kelt tésztát , amit nem fogok most lepötyögni. Ha valakinek még hiányozna a repertoárjából, az csekkolja le a pizzás posztot! Ha megvan akkor rakjuk félre kelni, és álljunk neki a tőteléknek vala!

Fogjuk kedvenc serpenyőnket/wokunkat rakunk bele egy kis olajat, és felhevítjük úgy hogy nagyon. Ebbe a pokoli hőmérsékletű edénybe rakjuk bele a vékonyra szeletelt gombát, és szépen lepirítjuk. (itt volt az első felbaszódás, hiába csináltam meg ezt már n+sokszor most valamiért levet engedett és inkább szétfőtt).



Ha már kellően leredukálódott méretügyileg, akkor rakjuk mellé a hagymát és a fokhagymát is pirulni, és ha nagyon illatozik, akkor rakjuk bele a húst, a gyömbér, fahéj, és szegfűszeg társaságában, valamint ha szeretnénk, hogy csípjen akkor még egy kis erőteljes istvánt is pakoljunk bele, majd pirítsuk köbö ilyenre:


Ha már csak épphogy rózsaszínes, akkor rakjuk hozzá a kis kockákra vágott répát, a zöldhagymát meg vagy két evőkanál szójaszószt, és pároljuk készre, a végén pedig egy evőkanál liszttel fogjuk kicsit össze a dolgokat:


Eddigre megkeli önnön saját magát a tészta is, amit azon nyomban osszunk ketté, és előbb alakítsunk ki belőle egy ilyen leviatán sneket, majd daraboljuk fel :


És csináljunk a darabkákból ilyen kis puha gyárihibás cd maketteket:



Amelyekből az alábi metódus segítségével készítsük el a kívánt batyuféléket, amiket majd gombócnak csúfolunk:


Ha már ezek is felsorakoztak, akkor jöhet a nehéz része.

Keresgéltem sokfelé az internet széles mezein, hogy hogyan is lehet spesziális gőzőlő cucc nélkül gőzgombócot csinálni. Két szimpatikus módszer volt: Nagy lábasba egy kisebb fém tortaformát fejjel lefele raksz, és mellé öntesz vizet, a formára pakolod a gőzölnivalódat és adjadneki. Ez ott bukott el, hogy a legnagyobb lábasomba se fért bele a legkisebb tortaforma...

Ekkor jött a B terv:

Nagy lábasba kicsi olaj, belerakni gombócok, pirítani kicsi idő, aláönteni víz, elpárolni, nomnomnom. Elméletben nagyon szép volt, de fenn állt az a kellemetlen helyzet, hogy nem csak kicsik a lábasaim, hanem még szarok is. Ettől függetlenül ezt a módszert követtem, de akárhogy is próbálkoztam, a végére minden gombócnak sikerült leragadnia, aminek az lett a végeredménye, hogy fele kilyukadt alul, meg minden adag után (mert ugyebár háromszorra tudtam az összeset kigőzölni) egy 10perces lábasaljátkaparós-kurvaanyázós-mosogatás következett.

Ennek ellenére a végére egy szerencsétlen jószágot leszámítva amely darabokra szakadt kiszedés közben. ez lett a végeredmény :

Igen, direkt úgy pakoltam, hogy ne láttszódjon mennyire szétment az aljuk :D

Jó étvágyat hozzá, és ha valakinek sikerülne jobban megoldani ezt az egészet, akkor mesélje el hogy csinálta :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány