Ugrás a fő tartalomra

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni.

Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől).

Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :

  1.  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet
  2.  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne
  3.  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod
Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk !

Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is :

Megjegyezném, hogy amíg nem vágjuk fel addig csak simán sonka, csak utána beszélhetünk felvágottról
Az elkészítési módszer pedig alább következik:

Dzsirgemellzsonga:

Hozzájavalók:

  • fél kiló csirkemell
  • só/bors
  • tettszés szerinti fűszerek


Igen ennyi. 

Persze ha valaki hiányolná, akkor kiveheti a szekrényből kedvenc pácsóját, meg E-akárhány ízesítő/tartósító/kacsalábonmegforgató dolgait, de ezekkel amúgy is hadban állnak mostanság az emberek, meg nem hiszem, hogy tartanátok otthon.

Az csirkemellsonkában végződő folyamatoknak igazából egyetlen egy macerás pontja van, de az rögtön a legelején, ugyanis el kell távolítanunk a húsokról/ból a hártyákat és az inakat :


Az a késtől balra heverő nem éppen bizalomgerjesztő kupac a későbbiekben nagyon megnehezítené a dolgunkat, meg nem is annyira finom. Amúgy én úgy csinálom ezt az inatlanítást, hogy fogom a mellet, és a kést köbö merőlegesen a deszkára szépen végighúzom rajta, és így körülbelül lejön a hús a nemkívánatos részekről.

Innentől kezdve gyerekjáték az egész (a kést meg a botmixert leszámítva, azokat nem adnám gyereknek), fogjuk a husadékot, és a kedvenc vágóalkalmatosságunk segítségével "ledaráljuk":


Erre jól bevált módszer amúgy, hogy az izomdarabkákat szétterítjük a vágódeszkán, és a kés élével jó sűrűn "megütögetjük", majd ugyanezt megismételjük a deszkát (vagy önmagunkat) 90 fokkal elforgatva.

Vagy csak vágjátok kis darabokra.

Ezután hozzáöntünk kb fél deci vizet, sózzuk borsozzuk, és botmixerrel vagy turmixgéppel addig gyepáljuk, amíg egészen krémes nem lesz (a darálthúsnál jóval pépesebb):


Ez itt az alapkeverékünk, ha natúr végeredményt szeretnénk, akkor a következő ízesítéses lépést át is ugorhatjuk. Ha szeretnénk feldobni a dolgokat akkor két ötlet :
  • a massza egyik felét elkeverjük két teáskanál pirospaprikával, és egy csapott teáskanál cayenne chilivel
  • a másik részt pedig egy teáskanál oregánó, ugyanennyi bazsalikom és azonos mennyiségű rozmaring segítségével turbózzuk fel :

Megjegyezném itt, hogy az ízesítésben csak a fantáziánk korlátozhat minket, de ha mondjuk zöldségeket (répa/paprika/borsó) szeretnétek belekeverni, akkor egyrészt főzzétek elő egy kicsit őket, másrészt meg figyeljetek oda, hogy ne legyen túl sok belőlük, mert akkor a végén darabokra hullik szegény szendvicsbevaló. 

Utolsó előtti lépésként jöhet a tatárbeefsteak és a szaloncukor keresztezése:


Alufóliára rakjuk a cuccot, vizes kézzel kicsit előformázzuk, majd szépen feltekerjük a fóliába, és a két végét szorosan összecsavarjuk, hogy a lehető legjobban összetömörítsük a tartalmát:


Ha nem ilyen ipari erősségű alulapotok van, akkor amúgy érdemes két réteget használni, mert ha kiszakad, az nem jó.

Ezután már nincs más hátra, mint 160 fokos sütőben, fél óra alatt készre sütni a sonkát, majd hagyni a fóliában kihűlni. Ez utóbbi fontos, ne türelmetlenkedjünk, különben szétesik.

Ha kihűlt, akkor szeletelhetjük, rakhatjuk kenyérre, zsemlére, aztán meg a szánkba!

Jó étvágyat, és jó szórakozást :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány