Ugrás a fő tartalomra

Beszéljünk zöldségeket!

Azt mondják, a vegetariánusok 5 évvel tovább élnek.

5 hosszú, borzalmas, húsmentes évig. Ezzel én nagyon egyet tudok érteni, mondjuk igazából nem érdekel ki milyen étrendet követ, amíg nem próbálja meg rámerőltetni. Ettől függetlenül vannak olyan napok, amikor épp hóvége van és drága, vagy csak szimplán nem kívánjuk halott állatok izmait zabálni, és ilyenkor tök jó, ha a zsebünkben van pár, kicsit érdekesebb recept, például egy olyan, aminek a végére egy ilyen tányért tudsz prezentálni önnön magad asztalára.


Ugye, hogy jól néz ki!

És mindez, kb egy ekkora kupac zöldségből és még néhány dologból készül el:

A tojás nem zöldség... 
De hogy hogyan is?

Így:

Zöldségfasírt, és köretei:

Mint minden recept és köret kombó, ez is olyan, hogy érdemes logikusan párhuzamosítani a műveleteket, de hogy ne legyen kusza a dolog, ezért három részre bontom a dolgokat. Kezdjük is a főszereplővel, a fasírttal. 

Kell hozzá:
  • Két nagyobb cukkini
  • Répa (több mint az az egy ami nekem volt, de ennyi is jó ízesítésnek)
  • 2 tojás
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál zabpehely
  • kb 6 evőkanál zsemlemorzsa (+ valamennyi megforgatásra)
  • só, bors, kakukkfű
  • olivaolaj
Valamint opcionálisan két dolog, amit nem tudok hogy milyen, mert akartam belerakni, de sajnos nem volt otthon, és vasárnap délután nem volt bolt
  • gomba
  • reszelt sajt
  • igazából bármilyen zöldség ami tettszik, a zellert meg az édeskrumplit is beleraktam volna, ha nem a köret lett volna
Ezen szép kis lista után nézzük, hogy mit kell kezdeni vele, először is a cukkinit és a répát ( valamint ha más zöldséget használnánk azt is, kivéve a gombát) megtisztítjuk, a cukkini magjait kiszedjük (mert nem sok íze van és nagyon vizes), majd mindent is lereszelünk. Ezután besózzuk, összekeverjük és egy jó fél évig hagyjuk álni ezt a növénymixet, hogy kiadja magából a felesleges vizet :


Amíg a dolgok "izzadnak", addig a hagymát, fokhagymát (és ha lenne gombánk akkor azt is) daraboljuk fel apróra, és egy kis olivaolaj segítségével pirítsuk szép aranybarnára :


Amúgy ízek szempontjából tényleg fontos, hogy alaposan pirítsuk össze  dolgokat, ha csak megfonnyasztjuk üvegesre, nem lesz olyan igazi íze.

Közben a körettel is haladhatunk, de azt majd később, viszont, ha kellően kigyütt a víz a zöldségekből, akkor jó alaposan nyomkodjuk ki belőlük a kis maradék nedvességet, és a dehidratált zöldségeket keverjük össze a tojással, zabpehellyel, zsemlemorzsával (ha lenne akkor a reszelt sajttal), fűszerekkel, aki nagyon szereti a fokhagymát, az rakhat bele még nyersen is ilyenkor. 

Amúgy ez a talán legkevésbé guszta állapota a kajának :


Ebből viszont ha nedves kézzel cuki kis golyókat formázunk, és meghempergetjük őket zsemleorzsában, akkor máris sokkal szebb lesz a dolog:


Amennyiben pedig 160-180 fokos olajban kisütjük őket, elérjük a zöldségfasírt végső, csodálatosan aranybarna és ropogós, de belül puha formáját. Ezt: 


Nézzük a köret!

Ehhez nem kell sok minden, csak...
  • két zellergumó
  • 60-70 dkg édesburgonya
  • 2 ek keményítő
  • 2 tk szárított oregánó
  • 1 tk cayenne chilli
  • 2 tk só
  • 2 tk édes pirospaprika
  • 1 tk kakukkfű
Az extrázott majonézhez pedig
  • 8 ek majonéz (kb, csak nyomtam egy jó adagot a tálba mert finom)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db savanyított pepperoni paprika
Elkészítésre a köret egyszerű mint arconcsapni valakit, csak fogjuk a zellert és az édesburgonyát, megtisztítjuk, és feldaraboljuk kb 1 centi széles hasábokra:


A batátát nem kell meghámozni, csak jó alaposan megpucolni, tudjuk hogy a ragadozómadarak egészségesek, anyukám is mindig azt mondta, hogy a héjában van a vitamin.

A további száraz dolgokat keverjük jól össze:

Jó, itt még nem volt összekeverve, de sokkal menőbben néz ki
A feldarabolt gyökérzöldségeket pedig alaposan forgassuk össze egy kis olivaolajjal, majd osszuk el rajtuk a fűszeres keményítőt, és tegyük tepsibe, ha olyan sokat csináltok mint én, akkor inkább érdemes több tepsit használni, ne legyen nagyon túlzsúfolt a dolog, mert összesülnek, mondjuk nekem még két tepsivel se jött össze ^^'.


A hőfokokkal bajban vagyok, mert épp most szokok hozzá a gázsütő használatához, így annyit tudok mondani, hogy kb 180-200 fokon süssük amíg nem lesz minden puha belül, kívül meg ropogósabb, mondjuk ez nem biztos, hogy sikerül, de nem is baj.

A végén ilyen jól néz ki, ha kiszedegeted belőle azt a pár kicsit odaégett darabot, ami a gázsütőhasználati elégtelenségeinkből adódik:


A puzzle hiányzó darabja, a fokhagymás-pepperonis majonézt az alábbi módon kell elkészíteni: feldarabolsz mindent ami nem majonéz, majd rakjuk bele abba, ami meg igen :


Ezután pedig csak tálalni kell, basszunk rá mindent a tányérra helyezzük a fogás összes elemét a számunkra szimpatikus evőalkalmatosságra, és együk is meg, mert finom :


Jó étvágyat hozzája !

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Sajt(ó)nyilvánosság

Tartozom egy vallomással minden kedves olvasómnak. Írni néha kiba kifejezetten nehéz, és hiába próbálkozok, nem jut eszembe semmi olyan keret amiben jól nézne ki egy recept, vagy egyszerűen még ahhoz sincs kedvem, hogy elkezdjek itt pötyörészni. Akartam írni egy gyönyörű bevezetőt arról, hogy milyen kurvajó megcsinálni magunknak otthon olyan dolgokat amiket boltba szoktunk venni, de valahogy sose lett olyan amit megmutatnék bárkinek is. Ezért ez egy ilyen banális bejegyzés lesz. Sajtot csinálunk! Így: Cheeeese : Az egyszeri sajtkészítés iránt érdeklődő embernek nem fog elfáradni a szeme az olvasásban ha az összetevőket nézi ugyanis a legalapabb házi sajthoz nem kell más mint tej, valamint ecet és/vagy citromlé. (Még indokolatlanul sokszor le fogom írni, hogy sajt, törődjetek bele, engem is zavar a szóismétlés)  Az persze nem mindegy milyen tejből dolgozik az ember, ugyanis ezek a hiperkezelt, zsírtalanított, világ végéig megnemromlós vízízű szarok sose lesznek