Azt mondják, a vegetariánusok 5 évvel tovább élnek.
5 hosszú, borzalmas, húsmentes évig. Ezzel én nagyon egyet tudok érteni, mondjuk igazából nem érdekel ki milyen étrendet követ, amíg nem próbálja meg rámerőltetni. Ettől függetlenül vannak olyan napok, amikor épp hóvége van és drága, vagy csak szimplán nem kívánjuk halott állatok izmait zabálni, és ilyenkor tök jó, ha a zsebünkben van pár, kicsit érdekesebb recept, például egy olyan, aminek a végére egy ilyen tányért tudsz prezentálni önnön magad asztalára.
Ugye, hogy jól néz ki!
És mindez, kb egy ekkora kupac zöldségből és még néhány dologból készül el:
De hogy hogyan is?
Így:
A feldarabolt gyökérzöldségeket pedig alaposan forgassuk össze egy kis olivaolajjal, majd osszuk el rajtuk a fűszeres keményítőt, és tegyük tepsibe, ha olyan sokat csináltok mint én, akkor inkább érdemes több tepsit használni, ne legyen nagyon túlzsúfolt a dolog, mert összesülnek, mondjuk nekem még két tepsivel se jött össze ^^'.
5 hosszú, borzalmas, húsmentes évig. Ezzel én nagyon egyet tudok érteni, mondjuk igazából nem érdekel ki milyen étrendet követ, amíg nem próbálja meg rámerőltetni. Ettől függetlenül vannak olyan napok, amikor épp hóvége van és drága, vagy csak szimplán nem kívánjuk halott állatok izmait zabálni, és ilyenkor tök jó, ha a zsebünkben van pár, kicsit érdekesebb recept, például egy olyan, aminek a végére egy ilyen tányért tudsz prezentálni önnön magad asztalára.
Ugye, hogy jól néz ki!
És mindez, kb egy ekkora kupac zöldségből és még néhány dologból készül el:
A tojás nem zöldség... |
Így:
Zöldségfasírt, és köretei:
Mint minden recept és köret kombó, ez is olyan, hogy érdemes logikusan párhuzamosítani a műveleteket, de hogy ne legyen kusza a dolog, ezért három részre bontom a dolgokat. Kezdjük is a főszereplővel, a fasírttal.
Kell hozzá:
- Két nagyobb cukkini
- Répa (több mint az az egy ami nekem volt, de ennyi is jó ízesítésnek)
- 2 tojás
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 evőkanál zabpehely
- kb 6 evőkanál zsemlemorzsa (+ valamennyi megforgatásra)
- só, bors, kakukkfű
- olivaolaj
Valamint opcionálisan két dolog, amit nem tudok hogy milyen, mert akartam belerakni, de sajnos nem volt otthon, és vasárnap délután nem volt bolt
- gomba
- reszelt sajt
- igazából bármilyen zöldség ami tettszik, a zellert meg az édeskrumplit is beleraktam volna, ha nem a köret lett volna
Ezen szép kis lista után nézzük, hogy mit kell kezdeni vele, először is a cukkinit és a répát ( valamint ha más zöldséget használnánk azt is, kivéve a gombát) megtisztítjuk, a cukkini magjait kiszedjük (mert nem sok íze van és nagyon vizes), majd mindent is lereszelünk. Ezután besózzuk, összekeverjük és egy jó fél évig hagyjuk álni ezt a növénymixet, hogy kiadja magából a felesleges vizet :
Amíg a dolgok "izzadnak", addig a hagymát, fokhagymát (és ha lenne gombánk akkor azt is) daraboljuk fel apróra, és egy kis olivaolaj segítségével pirítsuk szép aranybarnára :
Amúgy ízek szempontjából tényleg fontos, hogy alaposan pirítsuk össze dolgokat, ha csak megfonnyasztjuk üvegesre, nem lesz olyan igazi íze.
Közben a körettel is haladhatunk, de azt majd később, viszont, ha kellően kigyütt a víz a zöldségekből, akkor jó alaposan nyomkodjuk ki belőlük a kis maradék nedvességet, és a dehidratált zöldségeket keverjük össze a tojással, zabpehellyel, zsemlemorzsával (ha lenne akkor a reszelt sajttal), fűszerekkel, aki nagyon szereti a fokhagymát, az rakhat bele még nyersen is ilyenkor.
Amúgy ez a talán legkevésbé guszta állapota a kajának :
Ebből viszont ha nedves kézzel cuki kis golyókat formázunk, és meghempergetjük őket zsemleorzsában, akkor máris sokkal szebb lesz a dolog:
Amennyiben pedig 160-180 fokos olajban kisütjük őket, elérjük a zöldségfasírt végső, csodálatosan aranybarna és ropogós, de belül puha formáját. Ezt:
Nézzük a köret!
Ehhez nem kell sok minden, csak...
- két zellergumó
- 60-70 dkg édesburgonya
- 2 ek keményítő
- 2 tk szárított oregánó
- 1 tk cayenne chilli
- 2 tk só
- 2 tk édes pirospaprika
- 1 tk kakukkfű
Az extrázott majonézhez pedig
- 8 ek majonéz (kb, csak nyomtam egy jó adagot a tálba mert finom)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 db savanyított pepperoni paprika
Elkészítésre a köret egyszerű mint arconcsapni valakit, csak fogjuk a zellert és az édesburgonyát, megtisztítjuk, és feldaraboljuk kb 1 centi széles hasábokra:
A batátát nem kell meghámozni, csak jó alaposan megpucolni, tudjuk hogy a ragadozómadarak egészségesek, anyukám is mindig azt mondta, hogy a héjában van a vitamin.
A további száraz dolgokat keverjük jól össze:
Jó, itt még nem volt összekeverve, de sokkal menőbben néz ki |
A hőfokokkal bajban vagyok, mert épp most szokok hozzá a gázsütő használatához, így annyit tudok mondani, hogy kb 180-200 fokon süssük amíg nem lesz minden puha belül, kívül meg ropogósabb, mondjuk ez nem biztos, hogy sikerül, de nem is baj.
A végén ilyen jól néz ki, ha kiszedegeted belőle azt a pár kicsit odaégett darabot, ami a gázsütőhasználati elégtelenségeinkből adódik:
A puzzle hiányzó darabja, a fokhagymás-pepperonis majonézt az alábbi módon kell elkészíteni: feldarabolsz mindent ami nem majonéz, majd rakjuk bele abba, ami meg igen :
Ezután pedig csak tálalni kell, basszunk rá mindent a tányérra helyezzük a fogás összes elemét a számunkra szimpatikus evőalkalmatosságra, és együk is meg, mert finom :
Jó étvágyat hozzája !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése