Ugrás a fő tartalomra

Blognyitó tortilla chips

Na erre is rávetemedtem végül ...

Lassan 10 éve tarthatom magam amatőr szakácsnak (bár mivel ez olyan professzionálisan akar hangzani még így is, ezért szerintem inkább a "konyhai entitás" kifejezést fogom haszálni) , és néhanapján a nagyközönség arcába toltam egy két képet a jobban sikerült kajáimról a fészbúkon, de eddig még sose írtam részletesen a recepteket le , vagy a készítési folyamatot.

Na ez most így hirtelen megváltozott, mert a különféle sikerű ételkészítményeimet ezentúl ledokumentálom itt, hadd csorgassa a nyálát aki akarja, (hagy röhögjön egy jót rajtam bárki amikor épp balf...ékeskedek), és ha van hozzá affinitása akkor reprodukálja magának a dolgot.

Nem lesznek ilyen nagyon tematikus dolgok, épp ami jön, viszont azt biztosra tudom mondani, hogy lesz főétel, nasi, süti , leves az kevesebb , végtelen hús no meg hagyma (ez még valószínűleg sokszor elő fog jönni, bele vagyok bolondulva a hagymába). Nem lesz vega/vegán/paleo/mittudoménmittlálnakki , meg nem figyelek oda annyira a kalóriákra se .

Az előző mondattal nagyon szépen fel is vezethetem a bejegyzés érdemi részét , amihez az utolsó ilyen mellékes megjegyzés  az az, hogy a főzésen belül van egy vicces kis hobbim (hobbiception o.O) , mégpedig a nem feltétlenül legegészségesebb de annál csábítóbb ételek (innentől csak szemétkaja) reprodukálása, ezek leginkább chipsek/gyorséttermi kaják.

 A tortilla chips ilyen szempontból régi kis szívem csücske, ugyanis az első olyan rágcsa volt amit sikerült úgy megcsinálnom, hogy nem könyveltem el katasztrofálisan szarnak a végeredményt, és már csiszolgattam is rajta itt ott. Mivel találtam akciósan avokádót, ezért csináltam mellé (tök menő lenne guacamole-nak nevezni, de fingom sincs, hogy ennek mennyi köze van hozzá szóval hívjuk csak így) avokádókrémet.

Az alaphelyzet :

Van itt búzaliszt,kukoricaliszt, margarin meg egy szép színes kis zöldségkupac a mellettelévő tálkában, azzal kicsit később foglalkozunk, nézzük előbb a tortillát:

A recept pofon egyszerű, egy bögre (köbö ilyen 3 decis jószágra kell gondolni) kukoricaliszt, egy bögre búzaliszt, egy kávéskanál sütőpor, ugyanennyi só, 10 deka margarin, meg annyi víz, hogy miután ezeket a jóságokat összekevertük, valami ilyesmit láthassunk magunk előtt (olyan jó kis gyurma állaga kell hogy legyen) :


Lehet amúgy kísérletezni a kukoricaliszt és a búzaliszt arányával, tapasztalat alapján minél több benne a kukorica, annál jobb az íze, viszont annál nehezebben nyújtható , kezelhető a dolog.Ezt a kis tésztaképződményt a megadott anyagmennyiségek mellett, úgy nyolc részre érdemes szétosztani, ezekből pedig a gömbre emlékeztető dolgokat csinálni valahogy így :


Ezután két lehetőségünk is van, régebben én is esküdtem a nejlonos megoldásra, ami annyiból áll, hogy két nejlonfólia között nyújtjuk indokolatlanul vékonyra a szerencsétlen tésztagojszlikat, és azután sütjük meg , a másik kicsit hagyományosabb megoldás az így néz ki (kör akart lenni, de sajnos a szép dolgok ritkán sikerülnek) :



Amúgy ha az ember alaposan lisztezi a deszkát, és kicsit odafigyel egyáltalán nem ördöngösség megcsinálni, sőt kevesebbszer szakad el mint fóliázásnál.

Ezután egy jó forró, tapadásmentes serpenyőben mind két oldalra egy-két percet szánva (vagy még annyit se , oda kell figyelni rá), elősütjük a lepényeket. Itt eldönthetjük, hogy  a lustaságunk erősebb-e az esztétikáért epekedésünknél, ugyanis felcikkezhetjül problémamentesen a tortillákat, így megkapva a klasszikus háromszög alakot, vagy megsüthetjük egyben , aztán pedig rusztikusan széttördelhetjük .

Én egy mocsok lusta ember vagyok , így az utóbbi módszert követem, ezért egy nagyon minimális olajat ecsettel kenünk a "palacsintákra" aztán pedig fűszerezzük (jelen helyzetemben ez kimerült a sóban, de ha az embernek nincs mártogatósa akkor rakhatrá mindent IS ). Tepsibe lökjük a sütnivalónkat, sütőpapírra, úgy hogy ne nagyon fedjék egymást, aztán légkeveréssel ~150 fokon ~20 perc után megkapjuk ezt a végeredményt:


Mivel ezt már csak szét kell tördelni, így ugrunk is az avokádós témára , feldarabolunk egy fél fej vöröshagymát apróra, egy meghámozott paradicsomot is (forrázás rulez) , és kikanalazzuk az avokádó húsát is .


Eddig egy tök jó salátának nézne ki, de ezután beleküldjük egy egész lime levét, sót, borsot, kakukkfüvet, chilit , meg amit még akarunk, majd határozottan igényessen szentimentálisan alaposan lepépesítjük botmixerrel vagy turmixgéppel . A végeredmény ez az eléggé kétes színű és állagú ámbár kifejezetten finom valami , amit pirítósra meg bármi másra is kenhetünk (almás pitén nem finom)


Mivel hétvége van, szinte biztos hogy nagyon hamar újra írok , szóval wiedersehen, és jó étvágyat (nekem már megvan :3 )!

Megjegyzések

  1. ahw <3 már előre látom a jó recepteket itten, egyszer betársulok megint, mint Lasszónál a bolognaiba,aztán én leszek a véndög...izé vendég szereplő :3

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány