Ugrás a fő tartalomra

Laktató,gyors és finom : Savanyú káposztás karaj

Vannak olyan napok, délutánok, amikor az embernek, bármennyire is szereti csinálni, nem sok kedve van a főzéshez. Vannak olyanok is , amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk arra hogy valami igazán "embereset" együnk, de unjuk már a székelykáposztát, meg a pörköltet. Hogyha netalántán ez a két állapot egyszerre következne be, akkor tökéletes lehet, az előbbi étel által ihletett , egytepsis táp, ami tényleg annyi lesz, hogy bedobálunk mindent a sütőalkalmatosságunkba és belökjük sülni, hogy ilyen zseniális dolgot kapjunk :



Az alkatrészek listája a következő:

  • 1 kg karaj (szeletekre vágva)
  • fél kg savanyúkáposzta
  • 25 dkg szárazkolbász
  • ~ 1 kg krumpli (burgonya is jó, vagy aki azt szereti tehet mellé pityókát helyette)
  • 4-5 fej vöröshagyma 
  • 3 db paprika (nekem savanyított volt, frissel biztos finomabb)
  • 3-4 alma 
  • 20 dkg szalonna (megkönnyíti az életünket ha szeletelve vesszük)
Az előkészületek sem tartalmaznak semmi komplex dolgot (kivéve ha valakinek komoly feladat a darabolás), a húst felszeleteljük (ha nem úgy vettük alapból), a kolbászt felkarikázzuk, az almát a paprikát a hagymát és a kolompért meg ízlés szerint kisebb darabokra vágjuk (semmit nem kell nagyon apróra). A teljesség igénye nélkül így nézhet ki az alapállapotunk  :


Innen pedig (mondtam, hogy mocsok gyors lesz az egész, nem szoktam hazudni) rögtön jöhet az összeoktojálása a dolgoknak. Dobunk egy sütőpapírt a kedvenc magasabb falú tepsink aljába (teljesen kihagyható, de a tepsimosogatás gyötrelmeit nagyban enyhíti), és a közepére szépen lefektetjük a szalonnáink felét (a krumpli azért van mellette mert egyszerűbb volt darabolás után rögtön oda küldeni) :


Ezután minden gasztro-esztétikai érzékünket latba vetve igényessen, szentimentálissan, figyelmessen ráhelyezzük a szalonnára a hússzeleteket :


A hússzőnyegre rárakjuk a káposzta felét, majd arra a kolbászt (ami már nem fér rá mehet a krumplira) :


A kolbásztengert elfedjük a maradék káposztával, majd jó tetőfedő módjával a szalonna maradékából képzett zsindelyekkel védjük meg ezt a szép jelenséget a sütőben dúló időjárási viszontagsákoktól :


Ja mielőtt elfelejteném, a hagymát , almát, paprikát kortárs művek által ihletve rágórjuk az oldalt húzódó köretsáv tetejére :


És ennyi. 

Komolyan.

Na jó megsütni még nem árt, szóval menjen be a sütőbe, 160-180 fokra, kb másfél órára, azért vigyázzunk hogy a koronaékszer funkcióját betöltő baconréteg azért ne égjen meg, ha pedig szépen összesült minden akkor vehetjük ki a sütőből és ehetjük is ! (Azért várhatunk is picit vele, mert amúgy a szánk nem feltétlenül értékeli, ha 180 fokos dolgokat dobálunk bele)

Mostmár tényleg kész, és valszeg nem vett el túl sok időt az életünkből ^^ 

Jó étvágyat , és túlélhető hétfőt mindenkinek ! 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány