Vannak olyan napok, délutánok, amikor az embernek, bármennyire is szereti csinálni, nem sok kedve van a főzéshez. Vannak olyanok is , amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk arra hogy valami igazán "embereset" együnk, de unjuk már a székelykáposztát, meg a pörköltet. Hogyha netalántán ez a két állapot egyszerre következne be, akkor tökéletes lehet, az előbbi étel által ihletett , egytepsis táp, ami tényleg annyi lesz, hogy bedobálunk mindent a sütőalkalmatosságunkba és belökjük sülni, hogy ilyen zseniális dolgot kapjunk :
Az alkatrészek listája a következő:
Az alkatrészek listája a következő:
- 1 kg karaj (szeletekre vágva)
- fél kg savanyúkáposzta
- 25 dkg szárazkolbász
- ~ 1 kg krumpli (burgonya is jó, vagy aki azt szereti tehet mellé pityókát helyette)
- 4-5 fej vöröshagyma
- 3 db paprika (nekem savanyított volt, frissel biztos finomabb)
- 3-4 alma
- 20 dkg szalonna (megkönnyíti az életünket ha szeletelve vesszük)
Az előkészületek sem tartalmaznak semmi komplex dolgot (kivéve ha valakinek komoly feladat a darabolás), a húst felszeleteljük (ha nem úgy vettük alapból), a kolbászt felkarikázzuk, az almát a paprikát a hagymát és a kolompért meg ízlés szerint kisebb darabokra vágjuk (semmit nem kell nagyon apróra). A teljesség igénye nélkül így nézhet ki az alapállapotunk :
Innen pedig (mondtam, hogy mocsok gyors lesz az egész, nem szoktam hazudni) rögtön jöhet az összeoktojálása a dolgoknak. Dobunk egy sütőpapírt a kedvenc magasabb falú tepsink aljába (teljesen kihagyható, de a tepsimosogatás gyötrelmeit nagyban enyhíti), és a közepére szépen lefektetjük a szalonnáink felét (a krumpli azért van mellette mert egyszerűbb volt darabolás után rögtön oda küldeni) :
Ezután minden gasztro-esztétikai érzékünket latba vetve igényessen, szentimentálissan, figyelmessen ráhelyezzük a szalonnára a hússzeleteket :
A hússzőnyegre rárakjuk a káposzta felét, majd arra a kolbászt (ami már nem fér rá mehet a krumplira) :
A kolbásztengert elfedjük a maradék káposztával, majd jó tetőfedő módjával a szalonna maradékából képzett zsindelyekkel védjük meg ezt a szép jelenséget a sütőben dúló időjárási viszontagsákoktól :
Ja mielőtt elfelejteném, a hagymát , almát, paprikát kortárs művek által ihletve rágórjuk az oldalt húzódó köretsáv tetejére :
És ennyi.
Komolyan.
Na jó megsütni még nem árt, szóval menjen be a sütőbe, 160-180 fokra, kb másfél órára, azért vigyázzunk hogy a koronaékszer funkcióját betöltő baconréteg azért ne égjen meg, ha pedig szépen összesült minden akkor vehetjük ki a sütőből és ehetjük is ! (Azért várhatunk is picit vele, mert amúgy a szánk nem feltétlenül értékeli, ha 180 fokos dolgokat dobálunk bele)
Mostmár tényleg kész, és valszeg nem vett el túl sok időt az életünkből ^^
Jó étvágyat , és túlélhető hétfőt mindenkinek !
Ez aztán jó laktatós lehetett :D
VálaszTörlés