Megírtam már sokszor, vagy ha nem is, akkor is gondoltam, hogy nem szeretem az unalmas kajákat.
Nem szeretek továbbá két napnál tovább ugyanolyat enni, ezért általában a gondolataim párhuzamos vágányai közül egyen legalább azon filózok, hogy a már ismert, bevált recepteket hogy tudnám átalakítani, vagy esetleg teljesen újakat kitalálni.
Egy ilyen agyalás végeredménye lett a mai poszt témája, amire jelenleg felettébb büszke vagyok, ugyanis nem csak mocsok finom lett, hanem felettébb egészségesre is sikeredett, hála a zellernek az almának és a többi alapanyagnak, amik ezzé álltak össze :
A láthatóan három külön dolgot, most külön fogom leírni is, szóval álljunk neki :
Nem szeretek továbbá két napnál tovább ugyanolyat enni, ezért általában a gondolataim párhuzamos vágányai közül egyen legalább azon filózok, hogy a már ismert, bevált recepteket hogy tudnám átalakítani, vagy esetleg teljesen újakat kitalálni.
Egy ilyen agyalás végeredménye lett a mai poszt témája, amire jelenleg felettébb büszke vagyok, ugyanis nem csak mocsok finom lett, hanem felettébb egészségesre is sikeredett, hála a zellernek az almának és a többi alapanyagnak, amik ezzé álltak össze :
A láthatóan három külön dolgot, most külön fogom leírni is, szóval álljunk neki :
Almás-fűszeres husi:
Kell hozzája:
- kb 80 dkg ízlés szerinti csontozott hús (Én sertéscombbal dolgoztam, szimplán azért mert az volt a fagyasztóban. Ha valaki nagyon a fitness volnara gyúr, akkor csinálja csirke vagy pulykamellből)
- kb 60 dkg alma (kicsit savanykásabb)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 cm gyömbér
- só, bors, rozmaring, kurkuma
- citromlé
- keményítő
Nem lesz ez egy komplikált dolog, cserébe annál finomabb! Első lépésként vágjuk finomra a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Toljunk egy kis olajat egy felforrósított edénybe, és az utóbbi kettőt kicsit pirítsuk meg:
Ha már erőteljesen illatoznak, és icipicit már kezdenek aranybarnára váltani a fokhagyma-darabkák, akkor a vöröshagymát is pirítsuk üvegesre:
(Opcionális lépés: Realizáljuk, hogy hülyék voltunk és túl kicsi edénnyel kezdtünk neki a főzésnek, vegyünk elő egy nagyobbat, egy icipici olajat hevítsünk fel benne, és rakjuk át bele a hagymás mixet.)
Ezután a felkockázott húst is dobjuk rá a dolgokra, és só, bors, kb egy teáskanál kurkuma és egy adag rozmaring társaságában alaposan pirítsuk át:
A meghámozott, kicsomázott, felkockázott almákat (érdemes jóelőre ezeket a preparációkat megtenni, az almákat meg egy nagy tál vízbe dobálni, amibe raktunk egy kis citromlevet, hogy ne barnuljanak agyon) dobáljuk be a hús mellé, forgassuk össze, adjunk az egészhez még egy-két evőkanál citromlevet, majd fedjük le, és pároljuk 20-30 percig, időnként kevergetve:
Ha a húsok kellően átpuhultak, és az alma is jól megfőtt, akkor egy jó evőkanál keményítőt keverjünk el hideg vízben, keverjük el a "mártásban", majd főzzük még kb 10 percig.
Ezzel készen is vagyunk, szóval jöhet a köret első felvonása :
Rizs, gyümölcsteával:
Mielőtt részletezném a dolgokat, kérek mindenkit, hogy törölje le az arcáról a "miafaszvan" arckifejezést, ugyanis a tea, legyen az fekete, zöld, vagy gyümölcs, zseniális fűszer tud lenni.
Amúgy kapóra jön a lehetőség arra is, hogy adjak egy-két tippet a rizsfőzéshez, ugyanis általában ez kicsit ijesztő pár embernek, és inkább marad a zacskósrizs biztonságos, de annál unalmasabb világában.
Szóval.
Kell nekünk 2 bögre rizs, 3 bögre víz, egy gyümölcstea-filter, lehetőleg valamilyen vörösgyümölcsös, valamint só és bors.
Először is tegyük a rizst egy szűrőbe, és alaposan öblítsük át hideg vízzel, így leszedve róla azt a port, ami a rizs "tömbösödéséért" felel.
Rakjuk egy lábasba, és még a víz hozzáadása előtt fűszerezzük, sóval, borssal, valamint dobjuk rá a teát is :
Ha eszembe jutott volna, hogy van itthon csillagánizsom, akkor azt is raktam volna bele |
Öntsük rá a 3 bögre vizet (a víz mindig legyen hideg, és az általános arány az egy bögre rizshez másfél bögre víz, bár valaki a kétszeres mennyiségre esküszik), forraljuk fel a lehető leggyorsabban, majd alacsony lángon főzzük addig amíg fel nem veszi az összes vizet.
Ekkor zárjuk el a lángot, de a fedőt még ne emeljük fel 5-10 percig, így egy kicsit még jobban átpárolódik. Utána már felkavarhatjuk.
Ez is kész, jöhet a következő köret:
Sült"krumpli" Zellerből
Itt egy kicsit még megállnék, ugyanis nem tudom, hogy eddig hogy hanyagolhattam el ennyire a zellert, ugyanis egy zseniális zöldség. Alacsony kalóriatartalmú, tele van vitaminokkal, meg még iszonyatosan finom is.
Komolyan gondolkodom azon, hogy ezen kis köret végleg lecserélte nálam a sült krumplit, ráadásul pofon egyszerű is.
Kell hozzá : 1 nagy fej zellergyökér, 2 gerezd fokhagyma, olivaolaj, oregánó, cayenne paprika, fűszerpaprika, bors és só.
A zellert megpucoljuk, és vékony hasábokra vágjuk , bedobjuk őket egy tálba, majd rádobáljuk a fűszereket a só kivételével, és az olajat :
Alaposan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (rászórjuk a paprikát ha elfelejtettük mint én). és 20 percet sütjük 220 fokos sütőben:
Ha letelt a húsz perc, még öt percre rakjuk feljebb, a sütőt pedig kapcsoljuk grill fokozatra, hogy ropogósabb legyen a végeredmény :
Ezután nincs más dolgunk, mint tálalni, gyönyörködni a művünkben, majd alaposan mind megenni!
Jó étvágyat!
Én is jó étvágyat igyutólag :D
VálaszTörlés