Ugrás a fő tartalomra

Almás-fűszeres hús, gyümölcsteás rizzsel és sült zellerel

Megírtam már sokszor, vagy ha nem is, akkor is gondoltam, hogy nem szeretem az unalmas kajákat.

Nem szeretek továbbá két napnál tovább ugyanolyat enni, ezért általában a gondolataim párhuzamos vágányai közül egyen legalább azon filózok, hogy a már ismert, bevált recepteket hogy tudnám átalakítani, vagy esetleg teljesen újakat kitalálni.

Egy ilyen agyalás végeredménye lett a mai poszt témája, amire jelenleg felettébb büszke vagyok, ugyanis nem csak mocsok finom lett, hanem felettébb egészségesre is sikeredett, hála a zellernek az almának és a többi alapanyagnak, amik ezzé álltak össze :



A láthatóan három külön dolgot, most külön fogom leírni is, szóval álljunk neki :

Almás-fűszeres husi:

Kell hozzája:
  • kb 80 dkg ízlés szerinti csontozott hús (Én sertéscombbal dolgoztam, szimplán azért mert az volt a fagyasztóban. Ha valaki nagyon a fitness volnara gyúr, akkor csinálja csirke vagy pulykamellből)
  • kb 60 dkg alma (kicsit savanykásabb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 cm gyömbér
  • só, bors, rozmaring, kurkuma
  • citromlé
  • keményítő

Nem lesz ez egy komplikált dolog, cserébe annál finomabb! Első lépésként vágjuk finomra a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Toljunk egy kis olajat egy felforrósított edénybe, és az utóbbi kettőt kicsit pirítsuk meg:


Ha már erőteljesen illatoznak, és icipicit már kezdenek aranybarnára váltani a fokhagyma-darabkák, akkor a vöröshagymát is pirítsuk üvegesre:


(Opcionális lépés: Realizáljuk, hogy hülyék voltunk és túl kicsi edénnyel kezdtünk neki a főzésnek, vegyünk elő egy nagyobbat, egy icipici olajat hevítsünk fel benne, és rakjuk át bele a hagymás mixet.)

Ezután a felkockázott húst is dobjuk rá a dolgokra, és só, bors, kb egy teáskanál kurkuma és egy adag rozmaring társaságában alaposan pirítsuk át:


A meghámozott, kicsomázott, felkockázott almákat (érdemes jóelőre ezeket a preparációkat megtenni, az almákat meg egy nagy tál vízbe dobálni, amibe raktunk egy kis citromlevet, hogy ne barnuljanak agyon) dobáljuk be a hús mellé, forgassuk össze, adjunk az egészhez még egy-két evőkanál citromlevet, majd fedjük le, és pároljuk 20-30 percig, időnként kevergetve:


Ha a húsok kellően átpuhultak, és az alma is jól megfőtt, akkor egy jó evőkanál keményítőt keverjünk el hideg vízben, keverjük el a "mártásban", majd főzzük még kb 10 percig. 

Ezzel készen is vagyunk, szóval jöhet a köret első felvonása :

Rizs, gyümölcsteával:

Mielőtt részletezném a dolgokat, kérek mindenkit, hogy törölje le az arcáról a "miafaszvan" arckifejezést, ugyanis a tea, legyen az fekete, zöld, vagy gyümölcs, zseniális fűszer tud lenni. 

Amúgy kapóra jön a lehetőség arra is, hogy adjak egy-két tippet a rizsfőzéshez, ugyanis általában ez kicsit ijesztő pár embernek, és inkább marad a zacskósrizs biztonságos, de annál unalmasabb világában. 

Szóval.

Kell nekünk 2 bögre rizs, 3 bögre víz, egy gyümölcstea-filter, lehetőleg valamilyen vörösgyümölcsös, valamint só és bors.

Először is tegyük a rizst egy szűrőbe, és alaposan öblítsük át hideg vízzel, így leszedve róla azt a port, ami a rizs "tömbösödéséért" felel.

Rakjuk egy lábasba, és még a víz hozzáadása előtt fűszerezzük, sóval, borssal, valamint dobjuk rá a teát is :

Ha eszembe jutott volna, hogy van itthon csillagánizsom, akkor azt is raktam volna bele

Öntsük rá a 3 bögre vizet (a víz mindig legyen hideg, és az általános arány az egy bögre rizshez másfél bögre víz, bár valaki a kétszeres mennyiségre esküszik), forraljuk fel a lehető leggyorsabban, majd alacsony lángon főzzük addig amíg fel nem veszi az összes vizet. 

Ekkor zárjuk el a lángot, de a fedőt még ne emeljük fel 5-10 percig, így egy kicsit még jobban átpárolódik. Utána már felkavarhatjuk.

Ez is kész, jöhet a következő köret:

Sült"krumpli" Zellerből 

Itt egy kicsit még megállnék, ugyanis nem tudom, hogy eddig hogy hanyagolhattam el ennyire a zellert, ugyanis egy zseniális zöldség. Alacsony kalóriatartalmú, tele van vitaminokkal, meg még iszonyatosan finom is. 

Komolyan gondolkodom azon, hogy ezen kis köret végleg lecserélte nálam a sült krumplit, ráadásul pofon egyszerű is. 

Kell hozzá : 1 nagy fej zellergyökér, 2 gerezd fokhagyma, olivaolaj, oregánó, cayenne paprika, fűszerpaprika, bors és só.

A zellert megpucoljuk, és vékony hasábokra vágjuk , bedobjuk őket egy tálba, majd rádobáljuk a fűszereket a só kivételével, és az olajat :


Alaposan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (rászórjuk a paprikát ha elfelejtettük mint én). és 20 percet sütjük 220 fokos sütőben:


Ha letelt a húsz perc, még öt percre rakjuk feljebb, a sütőt pedig kapcsoljuk grill fokozatra, hogy ropogósabb legyen a végeredmény :



Ezután nincs más dolgunk, mint tálalni, gyönyörködni a művünkben, majd alaposan mind megenni!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány