Ugrás a fő tartalomra

Akkor hogy is volt az a karácsonyi ebéd?

Először is, Boldog karácsonyt mindenkinek!

Jól tudott, hogy talán a világ legismertebb születésnapja a szeretet ünnepe, bár sok embernek sajnos az ajándék utáni rohangálás, a fafaragás közbeni kurvaanyázás meg a kellemetlen családi összejövetelek jutnak az eszébe, de azért egy valamiben mindenki ki tud egyezni. A karácsony -mint minden ünnep- kicsit a finomabbnál finomabb kajálásokról is szól.

Nekem ez az időszakúgy néz ki, hogy családilag bevonulunk a konyhába, és mindenféle jóságokat csinálunk, sok sok szeretettel megfűszerezve, meg döglünk és vicces videókat nézünk a tévében, de fókuszáljunk az előbbi tevékenységre ^^

Utolsó megjegyzésként hozzátenném, hogy ez a poszt, egy két saját irományból, és egy vendégcikkből álló, valamint egy facebookon publikált gif négyeséből az első rész, nézzük is , hogy mi is ez :


Ez kérem szépen nem más, mint egy...

Máglya-guba

FELHÍVÁS: AZ ALÁBBI RECEPT A "JÓVANAZÚGY" SZELLEMISÉGÉBEN KÉSZÜLT, ÍGY SZINTE SEMMIHEZ NINCS PONTOS MENNYISÉG. CSINÁLJÁTOK ÉRZÉSBŐL, SZERETETTEL!

Magyarázzuk is meg ezt a nevet azonnal, bár gondolom sokaknak egyértelmű, hogy ez a máglyarakás és a karácsonyi klasszikus mákos guba szerelemgyereke.

A mákos guba amúgy a háziasszonyok kedvence lehet az ünnepek alatt, ugyanis a klasszikus lakomákhoz képest a világ legegyszerűbb étele, kezdjük is ezzel:

Fogjunk 6-7 darab a képen látható édeskiflit, és tépjük kellemes kis darabokra: 

Bread-banana for scale
Ilyen kiflit amúgy legkönnyebben albán pékségekben lehet venni, de ha nagyon sok szabadidőnk van akkor nézzük meg a blogon a Dorogi-kifli receptjét, és használjuk azt ^^

Fogjunk ezután kb fél liter tejet, és adjunk hozzá egy teáskanálnyi vaníliás cukrot, és forraljuk fel (a tejet, nem a kiflit) :


Ezzel pedig öntsük nyakon a kiflicafatokat :


Majd darált mákból rakjunk rá annyit, hogy jó mákos legyen, valahogy így :


Ha csak mákos gubát akarunk készíteni, akkor kész is, csak porcukor kell hozzá és ehetjük is, de unalmas lenne így hagyni, szóval folytassuk tevékenykedésünket négy tojás szétválasztásával :


Amiből a sárgájákat összekeverjük egy jó nagy evőkanál barack vagy almalekvárral :


Ezt összekeverjük a gubával, amit nem fotóztam le, mert nem is látszott, de fontos ! 

A tojásfehérjéket meg kb négy evőkanál cukorral, egy teáskanál fahéjjal és ugyanennyi keményítővel keverjük keményebb habbá, mint a kéthetes mézeskalács:


A célegyenesbe érve fogjunk még 4-5 nagyobb almát, és szeleteljük fel őket hámozás és magháztalanítás után (a citromleves víz opcionális, így nem barnulnak meg az almák, de aztán rájöttem hogy úgyse látszanak... :D ):


Mostmár csak az ajándékba kapott legó összerakásának felelevenítése van hátra, amit egy mélyebb tepsi kivajazásával kezdődik, majd a gubás-tojásos keverék belehelyezésével folytatódik :


Erre jön az alma, tetszőleges formációban:


Erre meg a fahéjas tojáshab :


Ezt már csak be kell rakni180 fokra előmelegített sütőbe, és szép aranybarnára sütni, ahogy a nyitóképen is látható ^^ 

Nem kell megijedni a megpuhuló habtól, az alma miatt nem tud ropogós maradni, de nem is kell neki :)

Rakjuk szépen ki a karácsonyi asztalra, szeleteljük fel, és együk meg ! 

Kellemes ünnepeket, és további jó főzést mindenkinek, hamarosan újra jelentkezek :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány