Először is, Boldog karácsonyt mindenkinek!
Jól tudott, hogy talán a világ legismertebb születésnapja a szeretet ünnepe, bár sok embernek sajnos az ajándék utáni rohangálás, a fafaragás közbeni kurvaanyázás meg a kellemetlen családi összejövetelek jutnak az eszébe, de azért egy valamiben mindenki ki tud egyezni. A karácsony -mint minden ünnep- kicsit a finomabbnál finomabb kajálásokról is szól.
Nekem ez az időszakúgy néz ki, hogy családilag bevonulunk a konyhába, és mindenféle jóságokat csinálunk, sok sok szeretettel megfűszerezve, meg döglünk és vicces videókat nézünk a tévében, de fókuszáljunk az előbbi tevékenységre ^^
Utolsó megjegyzésként hozzátenném, hogy ez a poszt, egy két saját irományból, és egy vendégcikkből álló, valamint egy facebookon publikált gif négyeséből az első rész, nézzük is , hogy mi is ez :
Ez kérem szépen nem más, mint egy...
Jól tudott, hogy talán a világ legismertebb születésnapja a szeretet ünnepe, bár sok embernek sajnos az ajándék utáni rohangálás, a fafaragás közbeni kurvaanyázás meg a kellemetlen családi összejövetelek jutnak az eszébe, de azért egy valamiben mindenki ki tud egyezni. A karácsony -mint minden ünnep- kicsit a finomabbnál finomabb kajálásokról is szól.
Nekem ez az időszakúgy néz ki, hogy családilag bevonulunk a konyhába, és mindenféle jóságokat csinálunk, sok sok szeretettel megfűszerezve, meg döglünk és vicces videókat nézünk a tévében, de fókuszáljunk az előbbi tevékenységre ^^
Utolsó megjegyzésként hozzátenném, hogy ez a poszt, egy két saját irományból, és egy vendégcikkből álló, valamint egy facebookon publikált gif négyeséből az első rész, nézzük is , hogy mi is ez :
Ez kérem szépen nem más, mint egy...
Máglya-guba
FELHÍVÁS: AZ ALÁBBI RECEPT A "JÓVANAZÚGY" SZELLEMISÉGÉBEN KÉSZÜLT, ÍGY SZINTE SEMMIHEZ NINCS PONTOS MENNYISÉG. CSINÁLJÁTOK ÉRZÉSBŐL, SZERETETTEL!
Magyarázzuk is meg ezt a nevet azonnal, bár gondolom sokaknak egyértelmű, hogy ez a máglyarakás és a karácsonyi klasszikus mákos guba szerelemgyereke.
A mákos guba amúgy a háziasszonyok kedvence lehet az ünnepek alatt, ugyanis a klasszikus lakomákhoz képest a világ legegyszerűbb étele, kezdjük is ezzel:
Fogjunk 6-7 darab a képen látható édeskiflit, és tépjük kellemes kis darabokra:
Bread-banana for scale |
Ilyen kiflit amúgy legkönnyebben albán pékségekben lehet venni, de ha nagyon sok szabadidőnk van akkor nézzük meg a blogon a Dorogi-kifli receptjét, és használjuk azt ^^
Fogjunk ezután kb fél liter tejet, és adjunk hozzá egy teáskanálnyi vaníliás cukrot, és forraljuk fel (a tejet, nem a kiflit) :
Ezzel pedig öntsük nyakon a kiflicafatokat :
Majd darált mákból rakjunk rá annyit, hogy jó mákos legyen, valahogy így :
Ha csak mákos gubát akarunk készíteni, akkor kész is, csak porcukor kell hozzá és ehetjük is, de unalmas lenne így hagyni, szóval folytassuk tevékenykedésünket négy tojás szétválasztásával :
Amiből a sárgájákat összekeverjük egy jó nagy evőkanál barack vagy almalekvárral :
Ezt összekeverjük a gubával, amit nem fotóztam le, mert nem is látszott, de fontos !
A tojásfehérjéket meg kb négy evőkanál cukorral, egy teáskanál fahéjjal és ugyanennyi keményítővel keverjük keményebb habbá, mint a kéthetes mézeskalács:
A célegyenesbe érve fogjunk még 4-5 nagyobb almát, és szeleteljük fel őket hámozás és magháztalanítás után (a citromleves víz opcionális, így nem barnulnak meg az almák, de aztán rájöttem hogy úgyse látszanak... :D ):
Mostmár csak az ajándékba kapott legó összerakásának felelevenítése van hátra, amit egy mélyebb tepsi kivajazásával kezdődik, majd a gubás-tojásos keverék belehelyezésével folytatódik :
Erre jön az alma, tetszőleges formációban:
Erre meg a fahéjas tojáshab :
Ezt már csak be kell rakni180 fokra előmelegített sütőbe, és szép aranybarnára sütni, ahogy a nyitóképen is látható ^^
Nem kell megijedni a megpuhuló habtól, az alma miatt nem tud ropogós maradni, de nem is kell neki :)
Rakjuk szépen ki a karácsonyi asztalra, szeleteljük fel, és együk meg !
Kellemes ünnepeket, és további jó főzést mindenkinek, hamarosan újra jelentkezek :D
Megjegyzések
Megjegyzés küldése