Az elmúlt napokban, akárhányszor kimentem az utcára, a túlbuzgó áprilisi időjárásnak -ami annyira szeszélyes, hogy márciusban van- köszönhetően realizáltam, hogy vészesen közeleg a nyár, vele együtt pedig a vizsgaidőszak szabatéri főzés szezonja.
Szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy bár bekjúzhatnék már egy jót (hunglish <3), de erre két okból nincs még lehetőségem, egyrészt a felettébb szeles időjárás nem a legjobb (milyen szar már amikor kifújja a légmozgás a kezedből a húst), valamint a kis kétszemélyes grillem sincs még fent nálam.
Eme kondíciók viszont nem tántoríthatják el önnön saját magamat egy jó kis amcsi stílusú sült madár elkészítésétől, szóval lőn barbecue dzsirge :
Igazából nem is nagy wasistdas megcsinálni, csak egy jó szószt kell összerakni hozzá, szóval csapjunk bele a lecsóba (igen, a nyárral közeleg a lecsóidény is):
Sült csirke, házi barbecue szósszal:
Előljáróban megjegyezném, hogy az efféle mázok elkészítése nagyon szabad műfaj, de annyira, hogy még én is módosítottam a receptet félúton, ezért is van, hogy a képen nem látszik a hozzávalók közül néhány:
- 2 dl almaecet
- 2 dl ketchup (lehetőleg valami kicsit jobb)
- 2-4 ek barna cukor (attól függően, hogy mennyire savanyú a ketchup)
- 2 ek worchestershire szósz (köbö "vúsztersájör" a kiejtése, utánanéztem ^^)
- 1 tk méz
- 2 tk só
- 1 nagyobb tk darált csípős paprika
- 1 ek vaj
- 1 közepes salottahagyma, nagyon finomra vágva
- (folyékony füst, ezer éve nem találtam sehol, de biztos nagyon feldobná az egészet)
- ~1,5 kg csirkecomb vagy szárny (én nem tudtam választani szóval sütöttem mindkettőt)
Az összeállítás körülbelül annyira egyszerű, mint felidegesíteni egy csivavát, fogjuk az összes komponenst, borítsuk be őket egy kisebb lábosba, keverjük el őket, majd közepes láng fölött, időnként megkevergetve főzzük annyi ideig, amíg ilyen guszta ragacsos nem lesz (nálam ez egy olyan bő fél óra volt, de az elején nagyon alacsony hőfokon toltam, mert nem tudtam rá odafigyelni és féltem hogy odaég) :
(a háttérben egy fáradt mosogatószer pihenget)
Nem kell megijedni, ha nagyon ecetes szaga van , vagy kicsit savanyúbb a vártnál, a sütés során ez az íz jócskán le fog redukálódni, de ha nagyon nem tetszik menetközben az ízlésünknek a cucc, ízesítsük ahogy akarjuk.
Na so was, megvan a szósz, fogjuk a csirkealkatrészeket, és szépen megforgatjuk őket a mártás felében, és hagyjuk őket pácolódni legalább egy órát, de ha egy egész éjszakánk van rá az még sokkal jobb (úgy 10-20 órával).
Amíg ízesülnek a husikák, addig csinálhatunk köret. Nekem most a választásom egy görög salátára esett, aminek a receptjét itt találhatjátok (csak most nem raktam bele jégsalit, meg nem csináltam hozzá tésztatölcsért).
Ha kivárták a szárnyasok a pihenőjüket, akkor pakoljuk be őket egy sütőpapierral bélelt tepsibe (a tál alján összegyűlt szószt kötelező rárakni), és rakjuk be őket a sütőbe 180 fokra 45 percre, majd vegyük ki őket, kenjük rájuk a bbq jóság megmaradt felét , és még grillre átkapcsolva a sütőnket, süssük rá úgy 15-20 perc alatt.
És kész is :
Tálaljuk a választott köretünkkel, esetleg egy sörrel, majd vigyük el a demokráciát a konyhaszekrénybe mert ott van olaj!
Jó étvágyat, jó főzést, és boldog karácsonyt, születésnapot, valamint nemzetközi pároltpóréhagyma hetet!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése