Ugrás a fő tartalomra

BBQ csirkevégtagok

Az elmúlt napokban, akárhányszor kimentem az utcára, a túlbuzgó áprilisi időjárásnak -ami annyira szeszélyes, hogy márciusban van- köszönhetően realizáltam, hogy vészesen közeleg a nyár, vele együtt pedig a vizsgaidőszak szabatéri főzés szezonja.

Szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy bár bekjúzhatnék már egy jót (hunglish <3), de erre két okból nincs még lehetőségem, egyrészt a felettébb szeles időjárás nem a legjobb (milyen szar már amikor kifújja a légmozgás a kezedből a húst), valamint a kis kétszemélyes grillem sincs még fent nálam. 

Eme kondíciók viszont nem tántoríthatják el önnön saját magamat egy jó kis amcsi stílusú sült madár elkészítésétől, szóval lőn barbecue dzsirge :



Igazából nem is nagy wasistdas megcsinálni, csak egy jó szószt kell összerakni hozzá, szóval csapjunk bele a lecsóba (igen, a nyárral közeleg a lecsóidény is):

Sült csirke, házi barbecue szósszal:

Előljáróban megjegyezném, hogy az efféle mázok elkészítése nagyon szabad műfaj, de annyira, hogy még én is módosítottam a receptet félúton, ezért is van, hogy a képen nem látszik a hozzávalók közül néhány:

  • 2 dl almaecet
  • 2 dl ketchup (lehetőleg valami kicsit jobb)
  • 2-4 ek barna cukor (attól függően, hogy mennyire savanyú a ketchup)
  • 2 ek worchestershire szósz (köbö "vúsztersájör" a kiejtése, utánanéztem ^^)
  • 1 tk méz
  • 2 tk só
  • 1 nagyobb tk darált csípős paprika
  • 1 ek vaj
  • 1 közepes salottahagyma, nagyon finomra vágva
  • (folyékony füst, ezer éve nem találtam sehol, de biztos nagyon feldobná az egészet)
  • ~1,5 kg csirkecomb vagy szárny (én nem tudtam választani szóval sütöttem mindkettőt)



Az összeállítás körülbelül annyira egyszerű, mint felidegesíteni egy csivavát, fogjuk az összes komponenst, borítsuk be őket egy kisebb lábosba, keverjük el őket, majd közepes láng fölött, időnként megkevergetve főzzük annyi ideig, amíg ilyen guszta ragacsos nem lesz (nálam ez egy olyan bő fél óra volt, de az elején nagyon alacsony hőfokon toltam, mert nem tudtam rá odafigyelni és féltem hogy odaég) : 

(a háttérben egy fáradt mosogatószer pihenget)

Nem kell megijedni, ha nagyon ecetes szaga van , vagy kicsit savanyúbb a vártnál, a sütés során ez az íz jócskán le fog redukálódni, de ha nagyon nem tetszik menetközben az ízlésünknek a cucc, ízesítsük ahogy akarjuk.


Na so was, megvan a szósz, fogjuk a csirkealkatrészeket, és szépen megforgatjuk őket a mártás felében, és hagyjuk őket pácolódni legalább egy órát, de ha egy egész éjszakánk van rá az még sokkal jobb (úgy 10-20 órával).



Amíg ízesülnek a husikák, addig csinálhatunk köret. Nekem most a választásom egy görög salátára esett, aminek a receptjét itt találhatjátok (csak most nem raktam bele jégsalit, meg nem csináltam hozzá tésztatölcsért).

Ha kivárták a szárnyasok a pihenőjüket, akkor pakoljuk be őket egy sütőpapierral bélelt tepsibe (a tál alján összegyűlt szószt kötelező rárakni), és rakjuk be őket a sütőbe  180 fokra 45 percre, majd vegyük ki őket, kenjük rájuk a bbq jóság megmaradt felét , és még grillre átkapcsolva a sütőnket, süssük rá úgy 15-20 perc alatt.

És kész is :



Tálaljuk a választott köretünkkel, esetleg egy sörrel, majd vigyük el a demokráciát a konyhaszekrénybe mert ott van olaj!

Jó étvágyat, jó főzést, és boldog karácsonyt, születésnapot, valamint nemzetközi pároltpóréhagyma hetet!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány