Tócsni, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, tócsi. Ezek mind egy valamit takarnak, ami mégsem ugyanaz, mert ahány ház, annyi korsó ami addig jár a kútra amíg a néma gyerek anyja se látja a szódás lovától az erdőt. Vagy valami ilyesmi. Ettől független egy hihetetlenül finom és majdnem ugyanennyire olcsó étel, aminek az általam készített verziója lesz a mai kis viszonylag rövid bejegyzésben.
Előre is szólok, hogy eléggé "ösztönös" receptről van szó, amit anyumtól tanultam, és fejlesztettem tovább, így nem lesznek pontos mennyiségek, mindent úgy kell összerakni, hogy "jó legyen".
A további szószaporítást mellőzendő álljunk is neki a dolognak, hogy a végén ez lehessen az asztalunkon:
Lapcsánka:
A szükséges alkatrészek fognak kelleni, egy köbö 4-5 főnyi adagra (éhes emberekkel számolva)
- ~ 1,5 kg krumpli
- 2-3 fej vöröshagyma (ha kisebbek akkor kell 3)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 4-5 tojás
- 10-25 dkg liszt
- só, bors, szeretet
Elsősoron fogjuk a kolompért, lereszeljük (ha van ilyen cukker gépi reszelőtök akkor viszonylag gyors lesz, de kézzel se nagy macera, viszont a kezetekre vigyázni, mert az ember nem jó fűszer), a hagymát is lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk (reszelve kicsit jobban elkeveredik majd a dolgokban, de így is úgy is mocskosul csípni fogja a szemeteket), a fokhagymákat pedig az erre kialakított céleszközben péppé degradáljuk, így egy ilyen szépséges tálunk lesz :
Ebbe beletörjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és -ha nincs nagyobb tálatok, mint nekem ez, akkor óvatosan, ha van batár nagy edényetek is, akkor meg megveszekedett módjára is lehet- összekeverjük a dolgokat ilyenre:
Ehhez hozzáadjuk a lisztet, úgy, hogy a zöldségdarabok között olyan palacsintatészta állagú legyen, azért nem tudom, hogy mennyi kell bele, mert krumplitól meg tojástól meg még ki tudja mitől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. A sütésre kész massza így fest:
Ekkor már nincs más dolgunk, mint egy nagyobb edénybe körülbelül 1,2546792235422275446773 cm olajat önteni, felmelegíteni, és ha már kellően forró, akkor egy evőkanál segítségével belepakoljuk, és szétnyomkodjuk annyira, hogy kicsit az olaj felülről is , valahogy így :
Kisütjük az összeset szép aranybarnára, és tejföllel valamint sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat és kellemes pénteket!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése