Ugrás a fő tartalomra

Soknevű krumplis valami


Tócsni, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, tócsi. Ezek mind egy valamit takarnak, ami mégsem ugyanaz, mert ahány ház, annyi korsó ami addig jár a kútra amíg a néma gyerek anyja se látja a szódás lovától az erdőt. Vagy valami ilyesmi. Ettől független egy hihetetlenül finom és majdnem ugyanennyire olcsó étel, aminek az általam készített verziója lesz a mai kis viszonylag rövid bejegyzésben.

Előre is szólok, hogy eléggé "ösztönös" receptről van szó, amit anyumtól tanultam, és fejlesztettem tovább, így nem lesznek pontos mennyiségek, mindent úgy kell összerakni, hogy "jó legyen".

A további szószaporítást mellőzendő álljunk is neki a dolognak, hogy a végén ez lehessen az asztalunkon:


Lapcsánka:

A szükséges alkatrészek fognak kelleni, egy köbö 4-5 főnyi adagra (éhes emberekkel számolva)

  • ~ 1,5 kg krumpli
  • 2-3 fej vöröshagyma (ha kisebbek akkor kell 3)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 tojás
  • 10-25 dkg liszt
  • só, bors, szeretet



Elsősoron fogjuk a kolompért, lereszeljük (ha van ilyen cukker gépi reszelőtök akkor viszonylag gyors lesz, de kézzel se nagy macera, viszont a kezetekre vigyázni, mert az ember nem jó fűszer), a hagymát is lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk (reszelve kicsit jobban elkeveredik majd a dolgokban, de így is úgy is mocskosul csípni fogja a szemeteket), a fokhagymákat pedig az erre kialakított céleszközben péppé degradáljuk, így egy ilyen szépséges tálunk lesz :


Ebbe beletörjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és -ha nincs nagyobb tálatok, mint nekem ez, akkor óvatosan, ha van batár nagy edényetek is, akkor meg megveszekedett módjára is lehet- összekeverjük a dolgokat ilyenre:


Ehhez hozzáadjuk a lisztet, úgy, hogy a zöldségdarabok között olyan palacsintatészta állagú legyen, azért nem tudom, hogy mennyi kell bele, mert krumplitól meg tojástól meg még ki tudja mitől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. A sütésre kész massza így fest:


Ekkor már nincs más dolgunk, mint egy nagyobb edénybe körülbelül 1,2546792235422275446773 cm olajat önteni, felmelegíteni, és ha már kellően forró, akkor egy evőkanál segítségével belepakoljuk, és szétnyomkodjuk annyira, hogy kicsit az olaj felülről is , valahogy így :


Kisütjük az összeset szép aranybarnára, és tejföllel valamint sajttal tálaljuk.

Jó étvágyat és kellemes pénteket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ír-kávé torta

Ami késik az MÁV vagy 3-as metró. De ami fontos, hogy nem múlik. Ez a poszt is ilyen, hogy többet késett, mint én eddig az előadásaimról összesen, ugyanis az elmúlt hónapban volt költözés (szép nagy konyha és kert rulez *.*), vizsgák, vezetőképzők meg még ki tudja mi... Ami viszont kiemelendő, hogy kereken egy hete, azaz június 7-én 17:45 magasságában nemzetközileg is nagykorú lettem . Ehhez kapcsolódóan pedig van egy olyan több éves hagyománynak számító jó szokásom, hogy megajándékozom önnön saját magam egy tortával, ami minden évben másféle. Az elkövetkezendő süteményrecept amúgy majd' két éve született meg a tudatom mélyén megbúvó kis cukrászdában, ahol ugyan meg is csináltam párszor (meg el is rontottam egy csomószor, de pont ezért tudtam, hogy mire kell figyelni), de most materializálódott először a való életben. A delikvens pedig nem más, mint egy Whiskys-kávés torta, ami a koffein és alkoholtartalmával mind a 21 évesség, mind a vizsgaidőszak fogalomrendszerébe na

DIY csirkemellsonka

Vannak olyan dolgok az ételek között, amelyeket sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megcsinálni otthon, mint megvenni. Vannak olyanok is amiket épeszű ember nem próbál meg elkészíteni, mert drágább és bonyolultabb is mint lemenni a boltba és jónapot (itt azért megjegyezném hogy távol állok az ép észtől). Végül de nem utolsósorban pedig vannak olyan dolgok, amiket nem nehéz megcsinálni, köbö ugyanolyan a költségük is mint megvenni, de :  Nagyon menőnek érezheted magad, hogy tudsz ilyet  Jobb tudni, hogy pontosan mi is van benne  Az "extra" változatokat (amik amúgy pofátlanul túl vannak árazva az esetek 99%-ban) is könnyűszerrel olcsóbban megcsinálhatod Ezen utolsó kategóriába esik a csirkemellsonka is, ugyanis nem sokan csinálnak otthon, jó hogyha biztosra tudod, hogy nincs benne semmilyen egyéb állati maradvány a szárnyashúson kívül, és úgy tuningolható ahogy szeretnénk ! Például csinálhatunk paprikás, vagy zöldfűszeres házi baromfifelvágottat is : Megjegyezném

Pad Thai (vagyvalamiolyasmi)

"Egzotikus" alapanyagokkal mindig élmény dolgozni. Persze az is élmény ha elüt egy autó, csak nem a legkellemesebb, de hálistennek ilyen katasztrofális dolog nem következett be, csak azért voltak kellemetlenségek. Az történt ugyanis, hogy sikerült üvegtésztát szereznem, anyumtól meg kaptam húsvétra szezámolajat (meg rizsecetet csak azt nem raktam ebbe), és bár az első ötletem az volt, hogy a poszt-húsvétizabálás szellemében valami jó kis salátát csinálok, végül úgy döntöttem, hogy ezeket az új kajalkatrészeket felhasználva, az általam oly kedvelt ázsiai konyha világához nyúlok. A végeredmény ugyan nem tudom pontosan mi lett, mert teljesen saját recept, de legközelebb a pad thaihoz áll, ami egy ilyen keleti tésztás egytálétel, amit ha egy cuki arccal rendelkező műzlistálba rakunk (aminek a belsején még van egy kis "ich liebe dich" felirat is, egyemmeg), akkor így néz ki : Egy kis spoilerként előszónak írnék annyit, hogy aki már dolgozott hagyomány