FIGYELMEZTETÉS:
Az alábbi recept annyira kínai, mint amennyire a ketchupos csigatészta olasz. Egyáltalán nem kívánom (meg nem is tudom) követni az ázsiai konyhai szokásokat, a kaja teljes mértékben a magyarországon kapható keleti kaják által kialakult gasztro-sztereotípiák által ihletődött.
Továbbá szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a cikk tartalmaz pár brutálisan megkérdőjelezhető lépést konyhaügyileg (bár a legelvetemültebb ötletek még kipróbálásra várnak) , a cél az volt, hogy ha már nem tudom se az echte chinesische ízeket visszaadni, akkor legalább a gyorskaja fílingje meglegyen (amúgy még ez se lesz pont olyan, ellenben így is kurvajó)
A receptet nem ajánlom:
- fogyózóknak (nagyon nem az a kaja)
- azoknak akik nem szeretik a kissé furcsa ízkombinációkat
- akinek csak fél órája van főzni, kissé pepecses lesz
- akik nem szeretik a kínai gyorskaját
Továbbá kifejezetten nem ajánlom:
- akiknek közeli barátja/rokona hagyma vagy szójaszósz, ugyanis ezekből már-már megrázkódtató mennyiség fog fogyni
- annak aki nem tud olvasni
- azoknak , akik nincsenek szellemileg felkészülve arra, hogy milyen fáradtan írtam ezt a bejegyzést
Egyéb instrukciók:
- ne basszuk fel magunkat, ha nem lesz olyan mint a kedvenc ázsiai gyorsbüfénkben, finom lesz, nyugi
- a főzés mellé a receptekhez hasonlóan "igazi" ázsiai zenét javaslok : ezt, meg ezt (bár nekem még mindig EZ a kedvenc konyhai zeném, csak kicsit nehéz ellenállni a táncolási kényszernek)
Nyo, hogy így ezeket tisztáztuk, jöhet ama hosszas folyamat, ami így fog végződni :
A recept pedig a következő :
擦刊本標面浦図惑連堀皇久。村親入区並金出的質提重差敗梁房院魅村国分。行待情込革特純集華間横勝。求日選佳当査担全企争著元手天要意精況教。高的提必山無共切喝分常事。低葉院線記演内果分教質昨神際。生者属置車受読観技盟問京文急世器。島内図症熱一明牛括持室白員力緊藤覧。近進眞先証規子値拠碁越得毒覧月場作。
緒載発室系避兵地氏芸津止。日大中芸中転方闘医人写導文。玲築芸及背拒施覧率失安害小日粗。話県防主学図位入訴爪大供静氏誰詐曲。果溜望関器火保祭町事亡輪出。愛型前低都作資選次長断当都。火練議興保真野野地限通件特。活外能式奪展図自描部称直界治聞打制合。秀生表習明派個多載書内秘的。割個正掲税委員戸専刊旅続将高求規量和奥元。
Na jó nem, ez ilyen lorem ipsum szöveg (mielőtt még valaki le akarná fordítani), kezdésként jöjjön...
A Leves :
Eme kis leveskének két fontos tulajdonsága lesz :
- több benne a zöldség, mint egy bulvármagazinban
- CSÍP
Az összevalók (hozzátevők? o.O) pedig az alábbiak volnának :
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 kg csirkemell
- kb 1/3 fej kínai kel (mert a kínaiba az kel(l))
- 1 nagyobb darab répa (nem összekeverni az erőszakosabb Rapeával)
- 1 darab savanjú uborka (igen, csak egy darab, itt fűszerként funkcionál)
- 1 gerezd fokhagyma
- erős pista (vagy ha komolyabb alapanyagokat akarunk, akkor kiváló fizikai kondícióban lévő István is lehet)
- almaecet
- só,bors
- szójaszósz (ne rakjuk el, kelleni fog még)
- zöldhagyma
- víz
- 2 tojás
- kb fél üveg gomba (most ne érdekeljen, hogy
konzervüveg íze van) - keményítő
Csepp kis listánk a valóság kőkemény talaján álló kevésbé kőkemény konyhapultomon így néz ki :
Mint láthatjuk, az egész azzal kezdődik, hogy a cíkét szép kici aranyosz cíkokra vágjuk, a hagymákat is olyan finomra szeleteljük, hogy nagyon (de tényleg), valamint a répát és az uborkát alaposan lereszeljük. A káposztát is szép vékony csíkokra szeleteljük , és megmossuk csak az márt nem fért rá a képre (bezzeg a kefír meg igen)
Innentől kezdve körülbelül olyan nehézségű elkészíteni a levesményt, mint összerakni egy ikeás vázát.
A vörös-, és fokhagymát megpirítjuk olajon, majd hozzádobáljuk az állati maradványokat, és ha azok is megpirultak, akkor köbö káttű liter vizet beleöntünk, és belepakoljuk a zöldségeket. Nem kell itt megijedni, ha nagyon soknak tűnnek a zöldségek, mert tényleg azok.
Ha kényelmesen fürdenek az edényben ezek is, akkor küldünk mellé még 2 evőkanál almaecet, 2 evőkanál szójaszószt, ízlés szerinti paprikakészítményt (a mi adagunkba ment majdnem 4 emberes evőkanál), sót borsot, meg még a gombát is, mert rájöttem, hogy az nem zöldség de bele kell rakni mindenképpen is.
Alápörkölünk kicsit a lábosnak, hogy jól felforrjon a téma, majd a felvert tojásokat szépen belecsurgatjuk, és elkeverjük benne, de ezt kicsit alacsonyabb hőmérsékleten. Ha ezzel is megvagyunk, akkor elkeverünk legalább 2 nagyobb evőkanál keményítőt 1 vízben, és beleöntjük a levesbe, elkeverjük, és ha kellően takonyszerű állaga van (nálunk nem volt elég keményítő itthon szóval totál folyós lett, amivel nekem nem volt bajom, de kedves Barátnőm,- aki amúgy nagyrészt ezt a levest főzte, szóval ezúton meg is köszönöm szívélyes segítségét ^^- nagyon nem értékelte eme állagot, ugyanis a kínai büfékben eme levesek szinte már nyúlnak és az jó ), akkor elzárjuk a gázt alatta.
Ezzel a Suppe ist vertig !
(Amit elfelejtettem lefotózni, de ott sunyul úgy is az első képen)
A Mézes-szezámmagos, a hagymás-édes , és a csirke:
A husadékos részhez igazából egy alap tésztában sült szárnyasmellet fogunk elkészíteni, amihez aztán csinálunk kétféle szószt. Ugyanezen analógiát követve igazából a kamukínaik háromnegyedét tudjuk reprodukálni ha elég türelmesek vagyunk kitalálni hogy mi van a szószban.
A tészta amúgy nem sül olyan kemény-ropogósra, mint szeretném, ha valaki tud erre megoldást, az küldje el nekem és meghívom egy sörre (vagy átjöhet kajálni).
Nyo, a zalkatrészek pedig a következőek:
- Tésztalapanyagok:
- 7 evőkanál liszt
- 3 evőkanál keményítő (erre fogyott el a leves előtt)
- 3 tojás
- egy csomag sütőpor
- só
- víz
- 1 kg csirke (ez nem annyira a tészta része amúgy, de annyira közel lesznek, hogy ide írtam)
- Mázgalapanyagok:
- 6 ek méz
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek Teriyaki szósz (a jó sűrű teszkós)
- 2-3 édeshagyma (nem tudom amúgy hogy ilyet hol lehet kapni, nekem nagymamámtól van, asszem salotta hagyma a polgári neve (mármint az édeshagymának, nem a nagymamámnak))
- 1 ek ketchup
- 1 ek balzsamecet
- só
- erős pista
- szezámmag
Először a tésztát kavarjuk össze, egy tálban elkeverjük a liszt, a sütőport, a sót (kemény egy két csipet kell), majd hozzáadjuk a tojást, és annyi vizet, hoyg egy jó sűrű masszát kapjunk :
Mint az ábrán is látható, felkockázzuk nagyobb darabra a chicken breast, és belerakjuk a tésztába, majd elkeverjük őket :
Ezt így szépen berakjuk a hűtőbe, mert úgy azért picit ropogósabb lesz (bár nem tudom miért), amíg hül addig főzünk levest (én is így csináltam, csak azt hallottam, hogy menő ha az ember elbaszott kronológiai sorrendben ír).
Egy serpenyőben felforrósítunk annyi olajat, amennyi épp jó, és belerakjuk egy villa segítségével a csirkedarabokat, tiszteletben tartva az individualitásukat így :
Itt megjegyezném, hogy ha az olaj mellett esetleg vizet forralunk (ami majd a köretnél lesz fontos , de ez SPOILER), akkor figyeljünk oda, hogy ha leemeljük a fedőt, akkor a víz belecsöppen az olajba, ami meg belecsap az arcunkba meg a bőrfelületünkbe, ami nemkívánatos fájdalomhoz, és kurvaanyázáshoz vezet. Tapasztalat.
Ha megsültek a falatkáink ilyenre:
akkor amíg kezelhető hőmérsékletűre hűlnek , elkészítjük a két bevonat:
A mézes szezámmagos (vagy szezámmagos mézes, nem tudom eldönteni) cucchoz összekeverünk három evőkanál mézet, ugyanennyi szójaszósszal, a ketchuppal, balzsamecettel, köbö egy fél evőkanálnyi erős pistával, és 2-4 evőkanál szezámmaggal.
Az édes-hagymás (édes-édeshagymás hülyén nézne ki) matériához a másik három evőkanál mézet keverjük el a teriyakival, egy kis sóval (vagy annyival amennyivel ízlik nekünk), és az indokolatlanul apróra vágott salottahagymával.
A bebundázott (mert mint tudjuk a kínaiak szeretik megenni a bundás dolgokat) húsokat két részre osztjuk , és szépen elkeverjük a mázakkal őket (kézzel a legviccesebb):
Ez után mint nincs más hátra , mint ...
A köret
avagy a zöldséges tészta
Elérkeztünk eme hosszadalmas bejegyzés utolsó alapanyaglistájához , ami a másik kettőhöz képest csekély :
- 1 csomag spagettitészta (vagy aki nagyon burzsuly az vehet rizstésztát, biztos finomabb)
- a kínai kel maradék 2/3-a
- 1-2 fej vöröshagyma
- 1-2 szál zöldhagyma
- szójaszósz (már megint)
- egy újabb répa
A tésztát megfőzzük, a zöldségeket apróra vágjuk. (A répát én egy Jaimie Oliver videóból ellesett trükk alapján zöldséghámozóval vágtam szép vékony "szalagokra").
Előkapjuk kedvenc wokunkat, rakunk bele olajat, beledobáljuk a zöldségeket, é igyekszünk úgy megpirítani/párolni őket, hogy ne menjen ki az összes is a tűzhelyre:
Ha már kezelhető térfogatveszteséget szenvedett el eme szép színes egyveleg, jöhet bele a tészta, egy pici a főzővízből , és a kihagyhatatlan szójaszósz, úgy érzésből. Ezt is szép óvatosan összeforgatjuk, kicsit pirítgatjuk, és készen is vagyunk :
Végezetül szedjünk ki mindent tálalásnyi egységekben, fotózzuk le,és írjunk róla blogcikket.
Vagy együk meg.
:D :D :D
VálaszTörlés